Некоторые аспекты формирования поглощенной дозы воздушно-водных растений - Волкова, Е.Н.; Беляев, В.В.; Пришляк, С.П. (Гидробиологический журнал, 2017)
Изучены особенности формирования мощности поглощенной дозы Tуpha angustifolia L. и Glyceria maxima (C. Gartm.) от излучения ¹³⁷Cs. Установлена зависимость между мощностью поглощенной дозы и глубиной произрастания растений. Интенсивность облучения корней Glyceria maxima в 4—7 раз выше, чем надземных органов, Tуpha angustifolia—в 9—32 раза. Вклад надземных органов Glyceria maxima в формирование мощности общей поглощенной дозы составляет 25—59%, Tуpha angustifolia — 8—12%, корней исследованных видов — 19—48%. Вклад внутреннего облучения в формирование мощности поглощенной дозы Tуpha angustifolia не превышал 15%. Вивчено особливості формування потужності поглинутої дози Tуpha angustifolia L. та Glyceria maxima (C. Gartm.) від випромінювання ¹³⁷Cs. Встановлено залежність між потужністю поглинутої дози та глибиною росту рослин. Потужність опромінення коренів Glyceria maxima у 4—7 разів вища, ніж надземних органів, Tуpha angustifolia — у 9—32 рази. Внесок надземних органів Glyceria maxima у формування потужності загальної дози становить 25—59%, Tуpha angustifolia — 8—12%, коренів досліджених видів — 19—48%. Внесок внутрішнього опромінення у формування потужності загальної поглинутої дози Tуpha angustifolia не перевищував 15% The formation of absorbed dose rate in Tópha angustifolia L. and Glyceria maxima (C. Gartm.) from radiation ¹³⁷Cs was studied. The dependence between absorbed dose rate and the depth of plant growth was found. Dose rate in roots of Glyceria maxima 4—7 times higher than that in above-ground organs, in roots of Tópha angustifolia—9—32 times higher. The share of the above-ground organs of Glyceria maxima in forming of dose rate is 25—59%, Typha angustifolia — 8—12%, the roots of the considered species — 19—48%. The contribution of the external exposure in the forming of total dose rate in Tópha angustifolia does not excud 15%.