Гідроекологічні проблеми Куяльницького лиману та шляхи їх вирішення - Лобода, Н.С.; Гриб, О.М. (Гидробиологический журнал, 2017)
Показано, що основним чинником нищівної трансформації гідроекосистеми Куяльницького лиману є загальне зневоднення його водозбору у результаті посилення посушливості клімату і водогосподарської діяльності. Антропогенний вплив на складові екосистеми поставив під загрозу бальнеологічну цінність лиману. У роботі розглянуті можливі шляхи стабілізації екосистеми через відновлення природного стоку річок та поповнення морськими водами Одеської затоки. Показано, что основным результатом разрушительной трансформации гидроэкосистемы Куяльницкого лимана является общее обезвоживание его водосбора в результате увеличения засушливости климата и интенсивности водохозяйственной деятельности. В работе рассмотрены возможные пути стабилизации экосистемы, посредством восстановления естественного стока рек и пополнения чаши лимана морскими водами Одесского залива. It is shown that the main factor of destructive transformation of Kyalnitskiy liman hydroecosystem is a general dehydratation of its catchment, caused by aridity of the climate and water management activities. Possible ways of ecosystem stabilization is restoring the natural runoff of rivers and replenishment by water from the Odessa Bay of the Black Sea.