Структурно-функциональная организация фитомикроперифитона трансграничной р. Ствиги - Корнейчук, Н.Н.; Киричук, Г.Е. (Гидробиологический журнал, 2017)
Изучено распределение водорослей перифитона на разнотипных субстратах трансграничной р. Ствиги. Установлено, что фитомикроперифитон был сформирован преимущественно Bacillariophyta и Chlorophyta. Наибольший вклад в видовое разнообразие, численность и биомассу вносили представители классов Bacillariophyceae, Chlorophyceae, Euglenophyceae, Zygnematophyceae и Hormogoniophyceae. Наибольшим количеством видов, численностью и биомассой характеризовались водоросли каменных субстратов, а наивысшим информационным разнообразием - водокраса обыкновенного. Вивчено розподіл водоростей перифітону на різнотипних субстратах транскордонної р. Ствиги. Встановлено, що фітомікроперифітон сформований переважно Bacillariophyta та Chlorophyta. Найбільший внесок у видове різноманіття, чисельність та біомасу вносили представники класів Bacillariophyceae, Chlorophyceae, Euglenophyceae, Zygnematophyceae і Hormogoniophyceae. Найбільшою кількістю видів, чисельністю та біомасою характеризувалися водорості кам яних субстратів, а найвище інформаційне різноманітнітя зареєстроване для фітомікроперифітону жабурника, що відображало його полідомінантную структуру. Microphytoperiphyton of the small transboundary river Stvyga was formed mainly by Bacillariophyta and Chlorophyta. Algae of the Bacillariophyceae, Chlorophyceae, Euglenophyceae, Zygnematophyceae and Hormogoniophyceae had maximal portions of total species number, abundance and biomass. Algae of rocky substrates were characterized by maximal species number, abundance and biomass, and the highest informational diversity was registered in phytomicroperiphyton of Hydrocharis morsus-ranae, reflecting its polydominant structure.