Структурная характеристика ихтиопланктона зарегулированной малой реки Киевского Полесья - Абрамюк, И.И.; Афанасьев, С.А.; Гупало, Е.А. (Гидробиологический журнал, 2017)
Получены первые данные по структуре ихтиопланктона р. Котурки зарегулированной малой реки бассейна Днепра. Обнаружено, что личинки большинства рыб заселяют прибрежную зону созданных на реке прудов, а некоторые распределяются в пелагической зоне и могут переносится по руслу к расположенным ниже прудам путем дрифта. Структура ихтиопланктона изменялась на протяжении сезона: первыми появлялись личинки ранненерестующих видов окуня и плотвы, впоследствии они замещались видами с более поздним нерестом горчаком и верховкой. Отримано перші дані щодо структури іхтіопланктону р. Котурки зарегульованої малої річки басейну Дніпра. Виявлено, що личинки більшості риб заселяють прибережну зону створених на річці ставків. Личинки окремих видів розподіляються у пелагічній зоні і можуть переноситись по руслу у розташовані нижче ставки шляхом дрифту. Структура іхтіопланктону динамічна і змінюється протягом сезону: першими з являються личинки ранньонерестуючих видів окуня та плітки, згодом вони заміщуються видами з більш пізнім нерестом гірчаком та вівсянкою. The first data on ichthyoplankton structure of the Koturka River (a regulated small river of the Dnipro catchment area) were obtained. It was found that the majority fishes larvae settle the littoral zone of ponds in the river. At the same time, some species are distributed in the pelagic zone and might be transported along the stream to the lower located ponds by drift. The structure of ichthyoplankton was dynamic and changed during the season: the larvae of early spawning species, as perch and roach, appeared firstly, then were substituted by later spawning species, as bitterling and sunbleak.