Сравнительный анализ содержания белков, углеводов и липидов в клетках зеленых микроводорослей - Кирпенко, Н.И.; Усенко, О.М.; Мусий, Т.О. (Гидробиологический журнал, 2017)
Исследован биохимический состав клеток некоторых зеленых микроводорослей в условиях культур, показано, что некоторые их виды могут представлять значительный практический интерес. Проведен сравнительный анализ содержания белков, углеводов и липидов в рамках разных таксонов (вид, род, семейство) между представителями семейств Scenedesmaceae, Selenastraceae и Hydrodictyaceae. Проведено порівняльний аналіз біохімічного складу деяких зелених водоростей, що належать до родин Scenedesmaceae, Selenastraceae і Hydrodictyaceae. Встановлено, що в різних умовах клітини цих водоростей містять від 10 до 60% білків, від 8 до 38% вуглеводів і від 5 до 49% ліпідів. Порівняно більше білків виявлено у представників родини Scenedesmaceae, вуглеводів і ліпідів — у представників Selenastraceae. Показано, що біохімічні показники відзначаються значною варіабельністю та видоспецифічністю, проте у близьких за систематичним положенням видів відрізняються менше, ніж у більш віддалених видів. Biochemical composition of the biomass of some green algae of the families Scenedesmaceae, Selenastraceae, and Hydrodictyaceae was analyzed and compared. It has been found that under different conditions the cells of these algae contain 10—60% of proteins, 8—38% of carbohydrates, and 5—49% of lipids. Representatives of the family Scenedesmaceae were characterized by a higher content of proteins, whereas representatives of the family Selenastraceae — by a higher content of carbohydrates and lipids. It has been shown that biochemical indices are species-specific and vary over a wide range.