Молекулярна ідентифікація алеля Glu-B1al у сортах і лініях пшениці - Моргун, Б.В.; Чугункова, Т.В.; Рибалка, О.І.; Починок, В.М.; Тарасюк, О.І.; Степаненко, А.І. (Физиология растений и генетик, 2013)
За допомогою молекулярно-генетичного та біохімічного аналізів виявлено алелі, відповідальні за високу якість зерна. У сортах і лініях озимої м’якої пшениці ідентифіковано ген Glu-B1al, який контролює синтез високомолекулярних глютенінів. Використані у роботі методи молекулярного маркування є ефективними і дають змогу диференціювати нові селекційні зразки озимої м’якої пшениці. С помощью молекулярно-генетического и биохимического анализов выявлены аллели, которые отвечают за высокое качество зерна. В сортах и линиях озимой мягкой пшеницы идентифицирован ген Glu-B1al, который контролирует синтез высокомолекулярных глютенинов. Использованные в работе методы молекулярного маркирования эффективны и дают возможность дифференцировать новые селекционные образцы озимой мягкой пшеницы. The alleles of high grain quality in winter bread wheat were detected by molecular-genetic and biochemical analysis. It has been identified the gene Glu-B1al in wheat varieties and lines. The methods of molecular labeling used in study are effective and allow to differentiate new breeding samples of winter bread wheat according to alleles which control high grain quality.