Оптимізація умов регенерації рослин цикорію in vitro - Потрохов, А.О.; Матвєєва, Н.А. (Физиология растений и генетик, 2013)
Досліджено вплив кінетину концентрацією 0,5—2,5 мг/дм³ на регенерацію рослин Сіchorium intybus L. var. sativum (Bisch.) Janch сорту Уманський із коренів, гіпокотилів, сім’ядоль і листків. Показано, що оптимальним є модифіковане середовище Мурасіге—Скуга з добавлянням 0,5 мг/дм³ кінетину, оптимальним вихідним експлантатом — листки рослин. У разі використання цього середовища частота регенерації з листків досягала 100 % з ефективністю 4—6 рослин на експлант за умов культивування при 24 °С й 16-годинному фотоперіоді. Підтверджено, що регенерація кореневого сорту цикорію є світлозалежною. Скорочення тривалості освітлення з 16 до 6 год/доба призводило до зниження частоти регенерації зі 100 до 30 %. Исследовано влияние кинетина концентрацией 0,5—2,5 мг/дм³ на регенерацию растений Сіchorium intybus L. var. sativum (Bisch.) Janch сорта Уманский из корней, гипокотилей, семядолей и листьев. Показано, что оптимальной является модифицированная среда Мурасиге—Скуга с добавлением 0,5 мг/дм³ кинетина, оптимальным исходным эксплантатом — листья растений. При использовании этой среды частота регенерации из листьев достигала 100 % с эффективностью 4—6 растений на эксплантат в условиях культивирования при 24 °С и 16-часовом фотопериоде. Подтверждено, что регенерация корневого сорта цикория является светозависимой. Сокращение продолжительности освещения с 16 до 6 ч/сут приводило к снижению частоты регенерации до 30 %. The influence of kinetin at concetration 0.5—2.5 mg/dm³ on Сіchorium intybus L. var. sativum (Bisch.) Janch variety Umansky plant regeneration was studied. Four types of explants were used: roots, hypocotyls, cotyledons, leaves. It has been shown that modified MS medium with the addition of 0.5 mg/dm³ kinetin was optimal for plant regeneration. Leaves of plants were the optimal source of explants. The frequency of plant regeneration from these explants was up to 100 %, and efficiency — 4—6 plants per explant under 24 °C temperature, 16-hour photoperiod. It has been confirmed that regeneration of plants was depended on photoperiod. Its reduction from 16 to 6 hours/day decreased regeneration frequency to 30 %.