Аналіз запасних білків кукурудзи, трансформованої in planta з використанням обеззброєних штамів Agrobacterium tumefaciens - Матвєєва, О.Ю.; Сірант, Л.В.; Курчій, В.М.; Моргун, Б.В.; Тищенко, О.М.; Кочетов, О.В. (Физиология растений и генетик, 2013)
Досліджували вплив рекомбінантних штамів LBA4404 (pBi2E), GV3101 (pICH5290), GV2260 (pCB002) Agrobacterium tumefaciens на синтез запасних білків рослин інбредних ліній кукурудзи, трансформованих in planta на стадії запилення. Аналізом трансгенних (Т0) рослин та їх насіннєвого (Т1) покоління підтверджено відсутність вірогідної відмінності спектрів поліпептидів запасних білків зернівок у фазу повної воскової стиглості різних генотипів кукурудзи. Згідно з отриманими даними, у відповідь на Agrobacterium-опосередковану трансформацію з використанням зазначених штамів октопінового й нопалінового типів змін експресії генів запасних білків не зафіксовано. Исследовали влияние рекомбинантных штаммов LBA4404 (pBi2E), GV3101 (pICH5290), GV2260 (pCB002) Agrobacterium tumefaciens на синтез запасных белков растений инбредных линий кукурузы, трансформированных in planta на стадии опыления. Анализом трансгенных растений (Т0) и их семенного (Т1) поколения подтверждено отсутствие достоверного различия спектров полипептидов запасных белков зерновок в фазу полной восковой спелости разных генотипов кукурузы. Согласно полученным данным, в ответ на Agrobacterium-опосредованную трансформацию с использованием указанных штаммов октопинового и нопалинового типов изменения экспрессии генов запасных белков не зафиксированы. Influence of the Agrobacterium tumefaciens recombinant strains LBA4404 (pBi2E), GV3101 (pICH5290), GV2260 (pCB002) on the synthesis of storage proteins of maize plants, transformed in planta during pollination was investigated. Analysis of transgenic plants (T0) and their next generation (T1) showed the absence of reliable difference in spectrum of storage proteins polypeptides of the full-waxy ripeness seeds of the different maize genotypes. No changes in storage proteins genes expression in response to Agrobacterium-mediated transformation using this strains of the octopine and nopaline types were found.