Перша державно-літературна декларація Руси-України: до 980-ліття написання "Слова про Закон і Благодать" Іларіона - Сліпушко, О. (Слово і Час, 2017)
У статті проаналізовано проблему постання декларації-проповіді доби українського Середньовіччя “Слова про Закон і Благодать” Іларіона. На основі аналізу літописних статей доведено, що найімовірнішою датою написання твору є 1037 рік. Акцентовано увагу на головних ідеях твору, зокрема його європейській спрямованості, відкриттях Іларіона в галузях філософії та суспільного мислення. Визначено статус твору як першої політичної та літературно-культурної декларації Києворуської держави. The paper considers the issue of creating the declaration and sermon of Ukrainian Middle Ages epoch “Sermon on Law and Grace” by Ilarion. Based on analysis of the chronicle’s records it is stated that the most credible date of writing this work is 1037. Attention has been paid to main ideas of the work, especially its European orientation and Ilarion’s opinions in the fields of philosophy and social thinking. The work is determined to be the first political, literary and cultural declaration of Kyivan Rus state. В статье проанализировано проблему возникновения декларации-проповеди эпохи украинского Средневековья “Слова о Законе и Благодати” Иллариона. На основе анализа летописных статей доведено, что наивероятнейшей датой написания произведения есть 1037 год. Акцентировано внимание на главных идеях произведения, в частности его европейской направленности, открытиях Иллариона в сферах философии иобщественного мышления. Определено статус произведения как первой политической и литературно-культурной декларации Киеворуського государства.