Аксіологічні домінанти наукового світогляду професора Романа Гром'яка - Лановик, М.; Лановик, З. (Слово і Час, 2017)
У статті на основі аналізу літературознавчих праць професора Р. Гром’яка окреслюються
аксіологічні параметри його наукового світогляду. Основна увага звернена на царину естетики,
зокрема на шкалу цінностей у літературі, мистецтві та культурі загалом, а також такі поняття як
відповідальність критика, свобода вибору, професіоналізм, гуманізм, що були основними для
вченого. Засадничі постулати його наукових переконань розглянуті в контекстах радянської та
пострадянської наукових парадигм. Based on the analysis of research works by Professor Roman Hromyak the essay outlines main
parameters of the scholar’s critical outlook. The main attention has been drawn to the sphere of
aesthetics (particularly the scale of values in literature, art and culture at large), and to such categories
as critic’s responsibility, free choice, professionalism, humanism which were the most important for
the researcher. The foundations of the scholar’s views have been analyzed in the context of Soviet
and Post-Soviet paradigms of humanities. В статье на основании анализа литературоведческих трудов
профессора Романа Громяка очерчиваются аксиологические
параметры его научного мировоззрения. Особое внимание
обращено на сферу эстетики, в частности на шкалу ценностей
в литературе, искусстве и культуре в целом, а также на такие
понятия, как ответственность, критика, свобода выбора,
профессионализм, гуманизм, которые были ключевыми для
ученого. Основополагающие постулаты его научных убеждений
рассмотрены в контекстах советской и постсоветской научных
парадигм.