Класифікація, особливості ультраструктури та функціонування терпеноїдогенних структур ефіроолійних рослин - Левчик, Н.Я.; Рахметов, Д.Б. (Физиология растений и генетик, 2013)
На підставі літературних даних детально проаналізовано процес синтезу ефірних олій на клітинному, тканинному та органному рівнях. Обговорено значення ефірних олій у житті рослин. Розглянуто різні типи секреції та морфологічні особливості терпеноїдогенних структур ефіроолійних культур. На ультраструктурному рівні детально описано клітини, які продукують терпеноїди, етапи процесу секреції всередині клітини На основе литературных данных детально проанализирован процесс синтеза эфирных масел на клеточном, тканевом и органном уровнях. Обсуждено значение эфирных масел в жизни растений. Рассмотрены разные типы секреции и морфологические особенности терпеноидогенных структур эфиромасличных культур. На ультраструктурном уровне детально описаны клетки, продуцирующие терпеноиды, этапы процесса секреции внутри клетки. Detailed characteristics of essence oil synthesis process at cell, tissue and organ levels are given. The role of essence oil in plant life and different types of secretion and morphology peculiarities of terpenoidogenous structures are reviewed. The peculiarities of terpenoid productive cells and stages of secretory process inside cell at ultrastructure level are discussed.