Вплив регуляторів росту на рівень фізіологічної адаптації гороху до стресового впливу кадмію та нікелю - Артюшенко, Т.А.; Гришко, В.М. (Физиология растений и генетик, 2013)
Досліджували вплив регуляторів росту на стійкість рослин гороху (Pisum sativum L.) сортів Харківський янтарний, Харківський еталонний, Резонатор, Девіз до сумісної дії іонів кадмію та нікелю (3 і 30 мг Сd²⁺/л, 4 і 40 мг Ni²⁺/л), акумуляцію останніх у вегетативних органах, розвиток процесів пероксидного окиснення ліпідів, вміст різних форм аскорбінової кислоти. Найчутливішим до цих металів виявився сорт гороху Харківський еталонний, найвищу толерантн ість продемонстрували проростки гороху сорту Харківський янтарний. Протекторна функція регулятора росту емістиму С проявлялась лише в сорту Резонатор, агростимулін знижував фітотоксичність кадмію і нікелю в сортів Резонатор та Харківський еталонний. Обробка насіння агростимуліном посилювала поглинання нікелю кореневою системою і не впливала на рівень акумуляції обох металів у листках, однак істотно підвищувала рівень фізіологічної адаптації проростків унаслідок зниження інтенсивності ПОЛ, яке супроводжувалось активуванням аскорбатзалежної ланки антиоксидантного захисту. Исследовали влияние регуляторов роста на устойчивость растений гороха (Pisum sativum L.) сортов Харьковский янтарный, Харьковский эталонный, Резонатор, Девиз к совместному воздействию ионов кадмия и никеля (3 и 30 мг Сd²⁺/л, 4 и 40 мг Ni²⁺/л), аккумуляцию последних в вегетативных органах, развитие процессов пероксидного окисления липидов, содержание различных форм аскорбиновой кислоты. Наиболее чувствительным к этим металлам оказался сорт гороха Харьковский эталонный, наивысшую толерантность продемонстрировали проростки гороха сорта Харьковский янтарный. Протекторная функция регулятора роста эмистима С проявлялась только у сорта Резонатор, агростимулин существенно снижал фитотоксичность кадмия и никеля у сортов Резонатор и Харьковский эталонный. Обработка семян агростимулином усиливала поглощение никеля корневой системой и не влияла на уровень аккумуляции обоих металлов в листьях, однако существенно повышала уровень физиологической адаптации проростков вследствие снижения интенсивности ПОЛ, которое сопровождалось активацией аскорбатзависимого звена антиоксидантной защиты. The effects of growth regulators on the resistance of pea (Pisum sativum L.) cultivars Kharkovski yantarni, Kharkovski etalonni, Resonator and Deviz to the joint action of cadmium and nickel ions (3 or 30 mg Cd²⁺/l and 4 or 40 mg Ni²⁺/l), their accumulation in the vegetative organs, the development of lipid peroxidation and the content of different forms of ascorbic acid were investigated. The most sensitive to these metals was cultivar Kharkovski etalonni, and the highest tolerance was demonstrated by Kharkovski yantarni. The protective function of the growth regulator emistim C obserwed only for a cultivar Resonator, while agrostimulin mostly substantially reduce phytotoxicity of cadmium and nickel for the cultivars Kharkovski etalonni and Resonator. Treatment of seeds by agrostimulin enhanced the absorption of nickel by roots and does not affect the accumulation of both metals in the leaves, but significantly increased the level of physiological adaptation of seedlings by reducing the intensity of lipid peroxidation, which was accompanied by activation of ascorbic acid-depended link of antioxidant protection.