Фотосинтез и проблемы повышения продуктивности растений - Стасик, О.О.; Киризий, Д.А.; Прядкина, Г.А. (Физиология растений и генетика, 2013)
Рассмотрены ключевые характеристики фотосинтетического аппарата, определяющие продуктивность и эффективность фотосинтеза. На основе литературных данных и результатов, полученных в отделе физиологии и экологии фотосинтеза ИФРГ НАН Украины, проанализированы перспективы генетического улучшения фотосинтетического аппарата растений С3-типа с целью повышения продуктивности сельскохозяйственных культур, в частности озимой пшеницы. Показано, что для реализации этой цели необходим учет взаимосвязи фотосинтетической функции с процессами роста и ее зависимости от факторов внешней среды. Розглянуто ключові характеристики фотосинтетичного апарату, що визначають продуктивність і ефективність фотосинтезу. На основі літературних даних і результатів, отриманих у відділі фізіології та екології фотосинтезу IФРГ НАН України, проаналізовано перспективи генетичного покращення фотосинтетичного апарату рослин С3-типу з метою підвищення продуктивності сільськогосподарських культур, зокрема озимої пшениці. Показано, що для реалізації цієї мети необхідне врахування взаємозв’язку фотосинтетичної функції з процесами росту та її залежності від чинників зовнішнього середовища. The key features of the photosynthetic apparatus determining the capacity and efficiency of photosynthesis were assessed as targets of genetic improvement. The opportunities of genetic improvement of the photosynthetic apparatus of C3-type to increase the productivity of crops, particularly wheat, were analyzed on the basis of world published data and the results obtained in the department of physiology and ecology of photosynthesis of IFRG NASU. The role of sink-source relations and assimilates allocation in further photosynthesis improvement is highlighted and taking into consideration of photosynthesis dependence on environmental factors is emphasized.