Програмована загибель клітин при патогенезі, індукованому в рослинах гербіцидами - Мордерер, Є.Ю.; Радченко, М.П.; Сичук, А.М. (Физиология растений и генетика, 2013)
Обговорено дані щодо механізмів патогенезу, індукованого в рослинах гербіцидами. Схарактеризовано сучасні відомості про особливості програмованої загибелі клітин (ПЗК) у рослинах, зокрема стосовно ролі в індукції цього процесу активних форм кисню (АФК). Наведено докази участі програмованої загибелі клітин за дії гербіцидів, фітотоксичний ефект яких зумовлений впливом на фотосинтез та утворенням АФК. Розглянуто дані щодо участі АФК-залежної ПЗК у патогенезі, індукованому гербіцидами інгібіторами ацетил-КоА-карбоксилази. Обсуждены данные по механизмам патогенеза, индуцированного в растениях гербицидами. Охарактеризованы современные данные об особенностях программированной гибели клеток (ПГК) в растениях, в частности о роли в индукции этого процесса активных форм кислорода (АФК). Приведены доказательства участия программированной гибели клеток при действии гербицидов, фитотоксический эффект которых обусловлен влиянием на фотосинтез и образованием АФК. Рассмотрены данные об участии АФК-зависимой ПГК в патогенезе, индуцированном гербицидами ингибиторами ацетил-КоА-карбоксилазы. The data about mechanisms of the pathogenesis induced by herbicides in plants are reviewed. The novel data about features of programmed cell death (PCD) in plants has been characterised, specifically about reactive oxygen species (ROS) role in induction of this process. The evidence of the participation of programmed cell death in herbicides action, which phytotoxicity realize by influence on photosynthesis and ROS formation is given. The data about the participation of ROSdepended PCD in the pathogenesis induced by herbicides inhibitors of acetyl-CoA-carboxylase are presented.