Особенности концентрационной зависимости развития проростков пшеницы в водных дисперсных системах наночастиц платины - Астафурова, Т.П.; Моргалев, Ю.Н.; Боровикова, Г.В.; Зотикова, А.П.; Верхотурова, Г.С.; Зайцева, Т.А.; Постовалова, В.М.; Моргалева, Т.А. (Физиология растений и генетика, 2013)
Изучали влияние наночастиц платины на рост корней, надземной части, а также на содержание хлорофиллов а, b и каротиноидов в проростках пшеницы при их выращивании в течение 10 сут в водной дисперсной системе с концентрациями наночастиц платины 0,01; 0,1; 1,0 и 10,0 мг/л. Показано, что модифицирующий эффект наночастиц в исследованных концентрациях на показатели роста, массы и содержание фотосинтетических пигментов у 10-суточных проростков пшеницы неоднозначен, нелинеен, однако выявляет специфичность воздействия при концентрациях 0,1 и 10,0 мг/л. Вивчали вплив наночастинок платини на ріст коренів, надземної частини, а також на вміст хлорофілів а, b и каротиноїдів у проростках пшениці за їх вирощування впродовж 10 діб у водній дисперсній системі за концентрації наночастинок платини 0,01; 0,1; 1,0 і 10,0 мг/л. Показано, що модифікувальний ефект наночастинок у досліджених концентраціях на показники росту, маси і вміст фотосинтетичних пігментів у 10-добових проростків пшениці неоднозначний, нелінійний, але специфічно впливає за концентрацій 0,1 і 10,0 мг/л. The effects of platinum nanoparticles (∆₅₀ = 5 nm) on the growth of roots and above-ground part, as well as on the content of chlorophyll a, b and carotenoids in wheat seedlings grown for 10 days in aqueous dispersion system at concentrations of nanoparticles 0,01; 0,1; 1,0 and 10,0 mg/l were studied. It is shown that the modifying effect of platinum nanoparticles in the investigated concentrations on growth, weight parameters and content of photosynthetic pigments in the 10-dayold wheat seedlings is ambiguous, nonlinear, but reveals the specificity of their influence at concentrations of 0,1 and 10,0 mg/l.