Морфологія терпеноїдогенних структур, особливості процесу виділення ефірних олій та продуктивність рослин видів роду Vitex L. - Левчик, Н.Я.; Рахметов, Д.Б. (Физиология растений и генетика, 2014)
Викладено результати мікродосліджень терпеноїдних структур трьох видів роду Vitex L. із колекції НБС ім. М.М. Гришка. На основі аналізу експериментальних даних вперше встановлено тип, будову, морфологічні особливості екзо- та ендогенних секреторних структур у рослин досліджуваних видів, виявлено зв’язок кількісного вмісту ефірних олій у видів роду Vitex L. зі специфікою будови, щільністю розміщення ефіроолійних структур на одиницю площі листкової поверхні. Изложены результаты микроисследований терпеноидных структур трех видов рода Vitex L. из коллекции НБС им. Н.Н. Гришко. На основе анализа экспериментальных данных впервые установлены тип, строение, морфологические особенности экзо- и эндогенных секреторных структур у растений исследуемых видов, выявлена связь количественного содержания эфирных масел у видов рода Vitex L. со спецификой строения, плотностью расположения эфиромасличных структур на единицу площади поверхности листа. The results of micro-analysis of terpenoid structures of three Vitex L. genus species from M.M. Hryshko National Botanical Garden collection are presented. Type, structure, morphology peculiarities of exo- and endogenous secretory structures of Vitex L. genus species are discussed. The direct relation between quantity content of essence oil in Vitex L. genus species and morphology and density of essence structures was shown.