Фізіологічна роль антиоксидантних процесів у забезпеченні посухостійкості озимої пшениці - Маменко, Т.П.; Ярошенко, О.А.; Михалків, Л.М. (Физиология растений и генетика, 2014)
Досліджено інтенсивність окиснювальних процесів, активність антиоксидантних ферментів, пул низькомолекулярних антиоксидантів, а також виділення етилену в контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці. Показано, що адаптаційні зміни активності антиоксидантних процесів у рослин озимої пшениці супроводжуються стабілізацією їх водного статусу, що відіграє важливу роль у забезпеченні посухостійкості, сприяє зменшенню втрат зернової продуктивності в умовах дефіциту води. Исследована интенсивность окислительных процессов, активность антиоксидантных ферментов, пул низкомолекулярных антиоксидантов, а также выделение этилена у контрастных по засухоустойчивости сортов озимой пшеницы. Показано, что адаптационные изменения активности антиоксидантных процессов у растений озимой пшеницы сопровождаются стабилизацией их водного статуса, что играет важную роль в обеспечении засухоустойчивости, способствует уменьшению потерь зерновой продуктивности в условиях дефицита воды. The intensity of oxidative processes, activity of antioxidant enzymes, low-molecular antioxidants pool, and the emission of ethylene in leaves of contrasting drought-resistance winter wheat varieties were investigated. It was shown that adaptive changes in activity of antioxidant processes in winter wheat plants followed by stabilization of water status. This plays an important role in providing of drought resistance and decrease loss of grain yield under water deficit.