(Не)війна як маркер "свого" і "чужого" в новітній українській поезії - Деркачова, О. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто поняття “свого” і “чужого” в контексті ситуації (не)війни, що змінила проекцію
“свій-чужий” із мультикультурної площини. (Не)війна – поняття, яке найточніше означує теперішню
українську ситуацію. Проаналізовано розуміння “своєї” території, “своєї” війни, “свого” тіла, а
також розмежування “свого” і “чужого” та трансформації “свого” в “чуже” в ситуації (не)війни. The paper deals with the concept of ‘our own’ and ‘alien’ in the context of (non-)war situation
which changed multicultural projection of ‘our own – alien’. (Non-)war is a concept that defines
contemporary Ukrainian situation most exactly. The meaning of “own territory”, “own war”, “own body”,
the differentiation of ‘our own’ and ‘alien’ as well as transformation of these notions within (non-)war
situation have been considered. В статье рассмотрены понятия “своего” и “чужого” в контексте
ситуации (не)войны, изменившей проекцию “свой” – “чужой”
с мультикультурной точки зрения. (Не)война – понятие,
наиболее точно обозначающее нынешнюю ситуацию в Украине.
Проанализировано понимание “своей” територии, “своей” войны,
“своего” тела, а также разграничение “своего” и “чужого” и
трансформации “своего” в “чужое” в ситуации (не)войны.