Жанрова палітра літературно-критичної творчості Михайлини Коцюбинської - Степчук, Ю. (Слово і Час, 2017)
У статті здійснено спробу визначити сутність жанрової парадигми літературно-критичного
доробку М. Коцюбинської. Простежується специфіка еволюції жанрів на основі домінантних
літературних та екстралітературних чинників. Запропоновано жанрову парадигму літературної
критики М. Коцюбинської, виявлено посутні трансформації літературно-критичних розвідок ученої
з погляду динаміки її жанрової системи, а також розглянуто особливості рефлексії критики та
форми її втілення. The paper provides an attempt of defining genre range of Mykhailyna Kotsiubynska’s critical legacy.
Based on the dominant literature and extra-literature factors the author traced the specific of genre
evolution within Kotsiubynska’s literary criticism. It was found that some essential transformations
in research works are related to dynamics of the genre system. The peculiarities of critical reflection
and the forms of its expression have been considered as well. В статье сделана попытка определить сущность жанровой
парадигмы литературно-критического творчества М.
Коцюбинской. Наблюдается специфика эволюции жанров на
основе доминантных литературных и экстралитературных
факторов. Предложено жанровую парадигму литературной
критики М. Коцюбинской, выявлены существенные
трансформации литературно-критических исследований
ученой с точки зрения динамики её жанровой системы, а также
рассмотрены особенности рефлексии критики и формы её
воплощения.