Трансформація великоднього сюжету в драмі "Розмышляннє о муцћ Христа, спасителя нашего" Й. Волковича - Савенко, О. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто зміст і літературну структуру драми Й. Волковича, яка належить до
початкового етапу в розвитку давньої української драматургії. Показано, як у цій драмі
трансформувався великодній сюжет, зафіксований у канонічних євангеліях. Зміни відбулися
на рівні теми, мотивів, образів-персонажів, художніх прийомів. За художньою специфікою твір
належить до раннього бароко. The article deals with content and structure of the literary drama by I. Volkovych which belongs to
the initial phase of ancient Ukrainian drama development. The author shows how the Easter story
recorded in the canonical Gospels is transformed in this drama. The transformation took place at the
level of themes, motifs, images, characters, artistic techniques. In its specificity this work belongs to
the early Baroque. В статье рассмотрены содержание и литературная структура
драмы И. Волковича, которая относится к начальному этапу
развития древней украинской драматургии. Автор показывает,
как в этой драме трансформировался пасхальный сюжет,
зафиксированный в канонических евангелиях. Изменения
произошли на уровне темы, мотивов, образов-персонажей,
художественных приемов. По художественной специфике
произведение принадлежит к раннему барокко.