Стійкість ліній озимої пшениці, створених способом віддаленої гібридизації, до комплексу хвороб та шкідників - Топчій, Т.В.; Починок, В.М.; Моргун, Б.В. (Физиология растений и генетика, 2014)
Наведено результати дослідження стійкості селекційних ліній, створених способом віддаленої гібридизації дикорослих родичів пшениці Aegilops cylindrica тa Aegilops tauschii з пшеницею культурною, до збудників септоріозу, борошнистої роси, сисних та листогризних шкідників. У результаті аналізу досліджуваних рослин виявлено унікальні за стійкістю до хвороб та шкідників лінії, які є цінним селекційним матеріалом. Приведены результаты исследования устойчивости селекционных линий, созданных способом отдаленной гибридизации дикорастущих сородичей пшеницы Aegilops cylindrica и Aegilops tauschii с пшеницей культурной, к возбудителям септориоза, мучнистой росы, сосущих и листогрызущих вредителей. В результате анализа исследуемых растений обнаружены уникальные по своей устойчивости к болезням и вредителям линии, которые являются ценным селекционным материалом. The results of investigation of resistance of breeding lines created by distant hybridization of wheat wild congeners Aegilops cylindrica and Aegilops tauschi with cultivated wheat to leaf blotch and powdery mildew agents, sugescent and leaf-eating pests are presented. As a result of analysis of investigated plants it has been found the unique by their resistance to diseases and pests lines that are the important breeding material.