Зміни в полісахаридному комплексі клітинних стінок сім'ядолей проростків гарбуза за різного рівня донорно-акцепторних відносин у процесі проростання - Попроцька, І.В. (Физиология растений и генетика, 2014)
Вивчали вплив гібереліну (ГК3) та хлормекватхлориду на полісахаридний комплекс клітинних стінок сім’ядолей гарбуза в процесі проростання за умов скотоі фотоморфогенезу. Встановлено, що процес проростання насіння гарбуза супроводжується істотною перебудовою полісахаридного комплексу. Як резервна речовина використовуються пентозани клітинних стінок. Змінюється конформація та збільшується молекулярна маса пектинів унаслідок перебігу процесів етерифікації карбоксильних груп цих полісахаридів. Процес посилюється в умовах скотоморфогенезу в результаті інтенсивного росту проростків за відсутності автотрофного живлення і, як наслідок, глибшої утилізації резервів донора пластичних речовин — сім’ядолей. Изучали влияние гиббереллина (ГК3) и хлормекватхлорида на полисахаридный комплекс клеточных стенок семядолей тыквы в процессе прорастания в условиях ското- и фотоморфогенеза. Установлено, что процесс прорастания семян тыквы сопровождается существенной перестройкой полисахаридного комплекса. В качестве резервного вещества используются пентозаны клеточных стенок. Изменяется конформация и увеличивается молекулярная масса пектинов вследствие протекания процессов этерификации карбоксильных групп этих полисахаридов. Процесс усиливается в условиях скотоморфогенеза в результате интенсивного роста проростков при отсутствии автотрофного питания и, как следствие, более глубокой утилизации резервов донора пластических веществ — семядолей. The effect of gibberellin (GA3) and chloromequate chloride on polysaccharide complex of cell walls of the pumpkin cotyledons during germination in conditions scoto- and photomorphogenesis has been studied. It was established that the process of pumpkin seed germination is accompanied by significant restructuring of the polysaccharide complex. As a reserve substance there are used pentosans of cell walls. Pectin conformation changed and its molecular weight increased due to process of esterification of the carboxyl groups. The process has been intensified in conditions of scotomorphogenesis as a result of intensive growth of seedlings in the absence of autotrophic nutrition and a deeper utilization of reserves in cotyledons — a source of plastic substances.