Компонентний склад ефірної олії листків Pyrethrum parthenium (L.) Smith. - Гурська, О.В.; Пида, С.В. (Физиология растений и генетика, 2014)
Методом хромато-мас-спектрометрії досліджено якісний склад і кількісний вміст ефірної олії у листках чотирьох сортів Pyrethrum parthenium (L.) Smith., який становив 0,43—1,48 % у перерахунку на абсолютно суху речовину. У складі ефірної олії листків Р. parthenium переважали монотерпеноїди: камфора (38,4—64,6 %), хризантенілацетат (20,6—34,2 %), борнілацетат (1,7—5,8 %). Отже, культивований у ґрунтово-кліматичних умовах Північного Поділля України Р. parthenium належить до хемотипу камфора/хризантенілацетат. Методом хромато-мас-спектрометрии исследован качественный состав и количественное содержание эфирных масел в листьях четырех сортов Pyrethrum parthenium (L.) Smith., которое составляло 0,43—1,48 % в пересчете на абсолютно сухое вещество. В составе эфирных масел листьев Р. parthenium преобладали монотерпеноиды: камфора (38,4—64,6 %), хризантенилацетат (20,6—34,2 %), борнилацетат (1,7—5,8 %). Таким образом, культивированный в почвенно-климатических условиях Северного Подолья Украины Р. parthenium принадлежит к хемотипу камфора/хризантенилацетат. Qualitative composition and quantitative content of leave’s essential oil of 4 varieties of Pyrethrum parthenium (L.) Smith. were investigated by chromatography-mass spectrometry method. The amounts of essential oil were 0,43—1,48 % (w/w). Monoterhenes dominated in essential oil of Р. parthenium leaves. Camphor (38,4—64,6 %), chrysanthenyl acetate (20,6—34,2 % ) and bornyl acetate (1,7—5,8 %) were the main components of essential oil. Р. parthenium, which is cultivated in soil and climatic conditions of the Northern Podillya of Ukraine, belongs to the camphor/ chrysanthenyl acetate chemotype.