Вплив різних способів застосування лектину на симбіотичні системи соя—Bradyrhizobium japonicum, сформовані в умовах оптимального та недостатнього водозабезпечення - Веселовська, Л.І.; Коць, С.Я. (Физиология растений и генетика, 2014)
Вивчено особливості формування надземної маси і вміст фотосинтетичних пігментів у рослинах сої, інокульованої різними за активністю штамами Bradyrhizobium japonicum, за умов оптимального й недостатнього водозабезпечення. Досліджено нодуляційну та ацетиленвідновлювальну активність цих рослинно-мікробних систем. Розглянуто можливість використання екзогенного гомологічного лектину як протектора симбіотичних систем сої з бульбочковими бактеріями в умовах негативного впливу посухи. Встановлено, що використання цього білка сприяє підвищенню вмісту фотосинтетичних пігментів у листках сої у симбіозі як з активним штамом В. japonicum 634б, так і неактивним В. japonicum 604к, а також наростанню надземної маси рослин за оптимального й недостатнього водозабезпечення, активізує процеси бульбочкоутворення та азотфіксації, підвищує ефективність бобово-ризобіального симбіозу. Изучены особенности формирования надземной массы и содержание фотосинтетических пигментов в растениях сои, инокулированной различными по активности штаммами Bradyrhizobium japonicum, в условиях оптимального и недостаточного водообеспечения. Исследована нодуляционная и ацетиленвосстанавливающая активность этих растительномикробных систем. Рассмотрена возможность использования экзогенного гомологического лектина как протектора симбиотических систем сои с клубеньковыми бактериями в условиях неблагоприятного влияния засухи. Установлено, что использование этого белка способствует повышению содержания фотосинтетических пигментов в листьях сои в симбиозе как с активным штаммом В. japonicum 634б, так и неактивным В. japonicum 604к, а также нарастанию надземной массы растений при оптимальном и недостаточном водообеспечении, активирует процессы клубенькообразования и азотфиксации, повышает эффективность бобово-ризобиального симбиоза. The peculiarities of the aboveground mass forming and the photosynthetic pigment content in soybean inoculated by the strains of Bradyrhizobium japonicum with different activity under optimal and insufficient water supply were investigated. The nodule formation and the activity of ethylene reducing by these plant-microbial systems were studied. The possibility of use of the exogenous homological lectin as protector of the symbiotic systems formed by soybean and nodule bacteria under negative influence of drought was examined. The use of the protein stimulates the increase of photosynthetic pigments content in the leaves of soybean and shoot growth in symbiosis with active strain B. japonicum 634б as well as inactive strain B. japonicum 604к under optimal and insufficient water supply. The lectin application also activates the processes of nodule formation and nitrogen fixation, increases the efficiency of legume-rhizobium symbiosis.