Аклімація рослин кукурудзи до посухи після обробки насіння алелопатично активними речовинами - Дідик, Н.П.; Закрасов, О.В.; Росіцька, Н.В.; Харитонова, І.П. (Физиология растений и генетика, 2014)
Вивчали послідовну дію алелопатичного чинника та ґрунтової посухи на фізіологічні процеси в проростках кукурудзи (Zea mays L., гібрид Фаворит). Алелопатичний чинник моделювали обробкою насіння сумішшю органічних кислот. Встановлено явище крос-адаптації проростків кукурудзи до посухи після обробки низькими дозами алелохімікатів: підвищувались схожість насіння, показники росту, вміст флавоноїдів; показники водного обміну та активність каталази за ґрунтової посухи меншою мірою відхилялись від норми. Ефект від обробки насіння сумішшю органічних кислот залежав від рівня вологості ґрунту. Алелопатична активність ґрунту й водних екстрактів із надземних частин проростків кукурудзи позитивно корелювала з рівнем вологості ґрунту. Для коренів ця залежність була протилежною. Изучали последовательное действие аллелопатического фактора и почвенной засухи на физиологические процессы в проростках кукурузы (Zea mays L., гибрид Фаворит). Аллелопатический фактор моделировали обработкой семян смесью органических кислот. Установлено явление кросс-адаптации проростков кукурузы к засухе после обработки низкими дозами аллелохимикатов: повышались всхожесть семян, показатели роста, содержание флавоноидов; показатели водного обмена и активность каталазы при почвенной засухе в меньшей мере отклонялись от нормы. Эффект от обработки семян смесью органических кислот зависел от уровня влажности почвы. Аллелопатическая активность почвы и водных экстрактов из надземных частей проростков кукурузы положительно коррелировала с уровнем влажности почвы. Для корней эта зависимость была противоположной. The effect of consecutive exposure to allelopathic factor and soil drought on physiological processes in maize seedlings (Zea mays L., hybrid Favorit) was studied. Allelopathic factor was modeled by treatment of seeds with a mixture of organic acid (cinnamic, salicylic and ascorbic acids 1 : 1 : 1) at concentrations of 10—5, 10—4, 10—3 M. Control seeds were treated with distilled water. Afterwards, the seeds were planted in pots with grey-podzol soil and cultivated at soil moisture level of 20, 40 and 60 % of total capacity. The phenomenon of cross-adaptation of maize seedlings to drought after treatment with low doses of allelochemicals was established. The indices of seed germination, growth and the content of flavonoids increased, characteristics of water balance and catalase activity less deviated from the control under soil drought. The effect of seed treatment with a mixture of allelochemicals changed depending on the soil moisture. The allelopathic potential of the soil and water extracts of shoots of maize seedlings positively correlated with soil moisture level. For roots the opposite tendency was observed.