Маркерний аналіз генів поліфенолоксидази (РРО) у сортах м'якої пшениці - Степаненко, А.І.; Трояновська, А.В.; Моргун, Б.В.; Чугункова, Т.В.; Великожон, Л.Г.; Рибалка, О.І.; Поліщук, С.С. (Физиология растений и генетика, 2014)
За допомогою мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій на основі STS-маркерів РРО29 і РРО33 проаналізовано алельні варіанти генів поліфенолоксидази (РРО), які пов’язані з потемнінням борошна пшениці. В більшості сортів ідентифіковано фрагменти 391 та 490 пар нуклеотидів, що зумовлюють високу активність ферменту і відповідають алелям Рро-А1а, Рро-D1b. Виявлено зразки з комплексом алелів низької активності поліфенолоксидази. С помощью мультиплексных полимеразных цепных реакций на основе STS-маркеров РРО29 и РРО33 проанализированы аллельные варианты генов полифенолоксидазы (РРО), связанные с потемнением муки пшеницы. У большинства сортов идентифицированы фрагменты 391 и 490 пар нуклеотидов, которые обусловливают высокую активность фермента и соответствуют аллелям Рро-А1а и Рро-D1b. Выявлены образцы с комплексом аллелей низкой активности полифенолоксидазы. The allelic variation of polyphenol oxidase genes (PPO) associated with browning of wheat flour were defined using STS-markers PPO33 and PPO29. For most cultivars studied 391 bp and 490 bp fragments with high activity (PPO-A1a and PPO-D1b) were identified. The samples with complex of alleles determining low activity of polyphenol oxidase were revealed.