Вплив посухи на газообмін листків сої, інокульованої ризобіями із застосуванням насіннєвого лектину - Кірізій, Д.А.; Веселовська, Л.І.; Коць, С.Я. (Физиология растений и генетика, 2014)
Досліджено параметри газообміну на світлі листків інокульованої сої для з’ясування особливостей впливу різних способів застосування лектину на фотосинтетичний апарат рослин та його функціонування у стресових умовах. Встановлено, що застосування лектину при інокуляції активним штамом ризобій стимулює асиміляційну активність рослин як за оптимальної вологості, так і за посухи. За цим показником інкубація ризобій з лектином виявилась ефективнішою, ніж обробка насіння лектином. У сої, інокульованої такими ризобіями, збільшувалась продихова провідність листків, а інтенсивність фотосинтезу була найвищою. Застосування лектину сприяло підвищенню зернової продуктивності сої за умов оптимального зволоження і справляло захисний ефект на рослини, що зазнавали тимчасової посухи. Исследованы параметры газообмена на свету листьев инокулированной сои для выяснения особенностей влияния различных способов применения лектина на фотосинтетический аппарат растений и его функционирование в стрессовых условиях. Установлено, что применение лектина при инокуляции активным штаммом ризобий стимулирует ассимиляционную активность растений как при оптимальной влажности, так и при засухе. По этому показателю инкубация ризобий с лектином оказалась более эффективной, чем обработка семян лектином. У сои, инокулированной такими ризобиями, увеличивалась устьичная проводимость листьев, а интенсивность фотосинтеза была наиболее высокой. Применение лектина способствовало повышению зерновой продуктивности сои в условиях оптимального увлажнения и оказывало защитный эффект на растения, подверженные временной засухе. To ascertain the effect of different ways of lectin application on photosynthetic apparatus of soybean plants and its functioning under stress conditions the gas exchange parameters of leaves of inoculated soybean plants were investigated. It was found that use of the soybean lectin together with inoculation by the rhizobia with high nitrogen fixation rate stimulated the activity of plant assimilation under both optimal water supply and drought. The incubation of rhizobia with lectin was more effective than the treatment of seeds with this protein. Soybean inoculated with such rhizobia had higher levels of stomatal conductance and photosynthetic rate. Lectin application promoted the increase of soybean seed productivity under optimal water supply and caused defense effect in plants subjected to short-time drought.