Характеристика бульбочкових бактерій Sinorhizobium meliloti, виділених із біоценозів зони Полісся України, за симбіотичними показниками - Воробей, Н.А.; Коць, С.Я. (Физиология растений и генетика, 2014)
Досліджено особливості азотфіксації люцерни в симбіозі з ризобіями, виділеними з кореневих бульбочок рослин біоценозів зони Полісся України. Унаслідок штучної бактеризації люцерни сорту Ярославна ізолятами інтенсифікується асиміляція N2, активується вегетативний ріст, збільшується вміст хлорофілу у листках рослин порівняно із застосуванням виробничого штаму 425а S. meliloti. Исследованы особенности азотфиксации люцерны в симбиозе с ризобиями, выделенными из корневых клубеньков растений биоценозов зоны Полесья Украины. Вследствие искусственной бактеризации люцерны сорта Ярославна изолятами интенсифицируется ассимиляция N2, активируется вегетативный рост, увеличивается содержание хлорофилла в листьях растений по сравнению с применением производственного штамма 425а S. meliloti. The features of nitrogen fixation of alfalfa in symbiosis with rhizobia isolated from the root nodules of plants of biocenoses of Ukrainian Pollissya zone were studied. As a result of bacterization of alfalfa variety Yaroslavna by isolates the N2-assimilation intensified, the vegetative growth activated, the chlorophyll content in leaves increased compared to use of industrial strain 425a of S. meliloti.