Вміст у листках азоту та продуктивність ліній озимої м'якої пшениці, унікальних за хлібопекарськими властивостями - Тарасюк, О.І.; Починок, В.М. (Физиология растений и генетика, 2015)
У ліній озимої м’якої пшениці з унікальними хлібопекарськими властивостями, що містять рідкісні глютенінові алелі, алель Glu-B1a1, гени від родичів пшениці Aegilops cylindrica тa Ae. tauschii, досліджено фізіологічні показники, пов’язані з функціональним станом листків і продуктивністю. Встановлено, що ці лінії різняться за вмістом у листках азоту, хлорофілу, врожайністю та білковістю зерна. Виявлено позитивні кореляційні зв’язки між цими показниками, що підтверджує важливість показника вміст азоту в листках для характеристики функціонального стану рослин і поліпшення методів добору селекційного матеріалу. У линий озимой мягкой пшеницы с уникальными хлебопекарными свойствами, которые содержат редкие глютениновые аллели, аллель Glu-B1a1, гены от сородичей пшеницы Aegilops cylindrica и Ae. tauschii, исследованы физиологические показатели, связанные с функциональным состоянием листьев и продуктивностью. Установлено, что эти линии различаются по содержанию в листьях азота, хлорофилла, урожайности и белковости зерна. Выявлены положительные корреляционные связи между этими показателями, что подтверждает важность показателя содержание азота в листьях для характеристики функционального состояния растений и улучшения методов отбора селекционного материала. Physiological indices related to the functional state of the leaves and productivity were investigated in winter wheat lines with unique baking properties that contain rare glutenin alleles, allele Glu-B1a1 and genes from wheat relatives Aegilops cylindrica and Ae. tauschii. It was shown that these lines differ in content of nitrogen in leaves, chlorophyll, yield and grain protein. The positive correlations between the content of nitrogen in leaves and chlorophyll, yield, and grain protein were revealed. This demonstrates the importance of leaf nitrogen content index to characterize the plants functional state and to improve methods of selection of breeding material.