Візія "іншого" часу: канадська генераційна проза - Овчаренко, Н. (Слово і Час, 2017)
У статті проаналізовано особливості канадських моделей генераційної прози. Обґрунтовано
концепт дискурсивної генераційної парадигми, структурованої на соціально-історичних та
психологічних маркерах. Увагу зосереджено на жанрі роману травми, англо-, франкомовній
та автохтонній прозі, визначено роль концепту пам'яті та ідентичності в літературі мігрантів
– прикметному феномені мультикультурного суспільства. Досліджуються твори М. Ондаатжі,
Дж. Бойдена С. Жакоб, К. Шілдс, Д. Коупленда у спектрі генераційної проблематики. The article focuses on the specific Canadian models of the generation prose. The generation
paradigm discourse concept, based on the historical and psychological markers has been substantiated.
The attention is concentrated on the trauma novel, English- and French speaking, and Indian prose.
The role of memory concept in the migrant literature as predominant pattern of the multicultural
society has been defined. The novels of M. Ondaatje, J. Boyden, S. Jacob, K. Shields, D. Coupland
are presented in the generations’ spectrum. В статье проанализированы особенности канадских моделей
генерационной прозы. Обоснован концепт дискурсивной
генерационной парадигмы, основанной на социально-исторических
и психологических маркерах. Внимание сосредоточено на жанре
романа травмы, англо-, франкоязычной и автохтонной прозе,
определена роль концепта памяти в литературе мигрантов
– характерном феномене в мультикультурном обществе.
Исследуются произведения М. Ондаатжи, Дж. Бойдена, С. Жакоб,
К. Шилдс, Д. Коупленда в спектре генерационной проблематики.