Фітогормони у формуванні та функціонуванні симбіотичних взаємовідносин бобових рослин і бульбочкових бактерій - Коць, С.Я.; Грищук, О.О. (Физиология растений и генетика, 2015)
Узагальнено літературні дані з вивчення ролі фітогормональних рістстимулювальних і рістінгібувальних речовин при формуванні бобово-ризобіального симбіозу та його функціонуванні. Розглянуто внесок основних фітогормонів (ауксинів, цитокінінів, гіберелінів, абсцизової кислоти, етилену, брасиностероїдів, жасмонової та саліцилової кислот) у регуляцію онтогенезу кореневих бульбочок, зокрема процесів їх ініціації та розвитку. Обобщены литературные данные по изучению роли фитогормональных ростстимулирующих и ростингибирующих веществ в формировании бобово-ризобиального симбиоза и его функционировании. Рассмотрен вклад основных фитогормонов (ауксинов, цитокининов, гиббереллинов, абсцизовой кислоты, этилена, брассиностероидов, жасмоновой и салициловой кислот) в регуляцию онтогенеза корневых клубеньков, в частности процессов их инициации и развития. The data on the role of growth promoting and growth inhibiting phytohormones in the formation and functioning of legume-Rhizobium symbiosis are summarized. The contribution of the major phytohormones (auxins, cytokinins, gibberellins, abscisic acid, ethylene, brassinosteroids, jasmonic acid and salicylic acid) in the regulation of nodules ontogenesis, particularly the processes of their initiation and development is discussed.