Бінарні композиції для обробки насіння сої сортів вітчизняної селекції - Кириченко, О.В.; Антипчук, А.Ф. (Физиология растений и генетика, 2015)
У вегетаційних дослідах із піщаною і ґрунтовою культурами показано перевагу бінарних композицій ризобії + азотобактер і ризобії + лектин сої порівняно з бактеризацією насіння ризобіями у забезпеченні рослин сої екологічних сортів Мар’яна та Аннушка біологічним азотом (від 1,3 до 5,5 раза більше), а також у формуванні зернової продуктивності (від 7 до 18 % більше) й основних елементів її структури, що дає підставу розглядати ці композиції як перспективні біотехнологічні елементи вирощування сої. В вегетационных опытах с песчаной и почвенной культурами показано преимущество бинарных композиций ризобии + азотобактер и ризобии + лектин сои по сравнению с бактеризацией семян ризобиями в обеспечении растений сои экологических сортов Марьяна и Аннушка биологическим азотом (от 1,3 до 5,5 раза больше), а также в формировании зерновой продуктивности (от 7 до 18 % больше) и основных элементов ее структуры, что дает основание рассматривать эти композиции в качестве перспективных биотехнологических элементов выращивания сои. It was shown the advantage (in 1,3—5,5 times) of the binary compositions (rhizobia + azotobacter) and (rhizobia + soybean seed lectin) in the biological nitrogen supply of soybean plants Mariyana and Annushka varieties as well as the formation of soybean seed productivity (on 7— 18 %) and its elements. We propose to consider the binary inoculants as a perspective biotechnological elements of the soybean plants growing.