Потужність фотосинтетичного апарату та насіннєва продуктивність маку олійного за дії ретарданту фолікуру - Кур'ята, В.Г.; Поливаний, С.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
З позицій концепції донорно-акцепторних відносин проаналізовано результати вивчення впливу триазолпохідного препарату фолікуру на морфогенез і продукційний процес маку олійного сорту Беркут. Встановлено, що після обробки рослин маку олійного цим препаратом уповільнювався лінійний ріст, формувався потужніший фотосинтетичний апарат, зростав «запит» на асиміляти процесами карпогенезу внаслідок посиленого галуження стебла та формування більшої кількості коробочок на рослині. Результатом такої корекції донорно-акцепторних відносин у рослині було підвищення насіннєвої продуктивності культури. Встановлено, що препарат фолікур не спричинює істотних змін у складі й вмісті вищих жирних кислот у маковій олії. С позиций концепции донорно-акцепторных отношений проанализированы результаты изучения влияния триазолпроизводного препарата фоликур на морфогенез и продукционный процесс мака масличного сорта Беркут. Установлено, что после обработки растений мака масличного этим препаратом замедлялся линейный рост, формировался более мощный фотосинтетический аппарат, возрастал «запрос» на ассимиляты процессами карпогенеза вследствие усиления ветвления стебля и формирования большего количества коробочек на растении. Результатом такой коррекции донорно-акцепторных отношений в растении было повышение семенной продуктивности культуры. Установлено, что препарат фоликур не вызывает существенных изменений состава и содержания высших жирных кислот в маковом масле. From the positions of the concept of source-sink relations there were analyzed the results of the study of the influence of triazolederivative preparation folicur on morphogenesis and productive process of oil poppy cv. Berkut. It was established that the influence of folicur on the plant of oil poppy led to the slowing of linear growth, formation of a more powerful photosynthetic apparatus and increasing of the demand for assimilates by the processes of carpogenesis due to enhanced brancing of stems and the formation of greater number of fruitcases per plant. The result of this correction of the source-sink relations in a plant was the rise of seed productivity. It was revealed that the use of folicur does not lead to significant changes in the composition and the amount of fatty acids in poppy oil.