Активність фотосинтетичного апарату та продуктивність озимої пшениці за обробки хелатованим мікродобривом і стимулятором росту - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Прядкіна, Г.О.; Капітанська, О.С. (Физиология растений и генетика, 2015)
На рослинах двох сортів озимої пшениці Фаворитка і Смуглянка, вирощених в умовах дрібноділянкового досліду й оброблених хелатованим мікродобривом аватар і стимулятором росту енерген, вивчали: динаміку листкового індексу посівів, масу сухої речовини надземної частини рослин, чисту продуктивність фотосинтезу, активність антиоксидантних ферментів хлоропластів прапорцевих листків у період колосіння—молочно-воскова стиглість, зернову продуктивність рослин. Встановлено, що обробка рослин мікроелементним комплексом позитивно впливала на листковий індекс посівів обох сортів в окремі фази вегетації, а обробка стимулятором росту — лише на індекс сорту Смуглянка. На растениях двух сортов озимой пшеницы Фаворитка и Смуглянка, выращенных в условиях мелкоделяночного опыта и обработанных хелатированным микроудобрением аватар и стимулятором роста энерген, изучали: динамику листового индекса посевов, массу сухого вещества надземной части растений, чистую продуктивность фотосинтеза, активность антиоксидантных ферментов хлоропластов флаговых листьев в период колошения—молочно-восковой спелости, зерновую продуктивность растений. Установлено, что обработка растений микроэлементным комплексом положительно влияла на листовой индекс посевов обоих сортов в отдельные фазы вегетации, а обработка стимулятором роста — только на индекс сорта Смуглянка. Dynamics of leaves area index, the above-ground dry matter accumulation, net productivity of canopy photosynthesis, and activity of antioxidant enzymes of flag leaves chloroplasts in plants treated by chelated microelement complex avatar and growth stimulator energen were studied in small plot experiments for two winter wheat varieties Favorytka and Smuglyanka during the period earing — milky-wax ripeness. It was found positive effect of treatment by microelement complex on leaves area index at certain phases of growth for both varieties and by stimulator for one of them only.