Цитогенетичні особливості трансгенних рослин пшениці, отриманих за Agrobacterium-опосередкованої трансформації - Воронова, С.С.; Дубровна, О.В.; Бавол, А.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
Досліджено цитогенетичні особливості трансгенних рослин пшениці, отриманих методом Agrobacterium-опосередкованої трансформації клітин із використанням калюсних культур сорту Зимоярка, що мають високий морфогенетичний потенціал. Трансгенні рослини-регенеранти, отримані з 12 ліній (57 %), були каріотипічно нормальними (2 n = 6х = 42) без видимих хромосомних аберацій; серед регенерантів 9 ліній (43 %) встановлено хромосомну мінливість, яка виявлялася анеуплоїдією та структурними змінами хромосом. За числом хромосом різнилися рослини, регенеровані з клітин однієї й тієї ж калюсної лінії. Найпоширенішою серед хромосомних відхилень у трансгенних рослин пшениці була анеуплоїдія. Змін рівня плоїдності рослин не зафіксовано. Исследованы цитогенетические особенности трансгенных растений пшеницы, полученных методом Agrobacterium-опосредованной трансформации клеток с использованием каллюсных культур сорта Зимоярка, имеющих высокий морфогенетический потенциал. Трансгенные растения-регенеранты, полученные из 12 линий (57 %), были кариотипически нормальными (2n = 6х = 42) без видимых хромосомных аберраций; среди регенерантов 9 линий (43 %) установлена хромосомная изменчивость, которая проявлялась анеуплоидией и структурными изменениями хромосом. По числу хромосом различались растения, регенерированные из клеток одной и той же каллюсной линии. Наиболее распространенной среди хромосомных отклонений у трансгенных растений пшеницы была анеуплоидия. Изменения уровня плоидности растений не зафиксированы. Cytogenetic peculiarities of genetically modified wheat plants obtained by Agrobacterium-mediated transformation of highly regenerative calli cultures variety Zimoyarka have been investigated. Transgenic regenerated plants obtained from 12 lines (57 %) were karyotypically normal (2n = 6x = 42) without visible chromosomal aberrations; and among regenerants 9 lines (43 %) it was identified chromosomal variability that appeared as aneuploidy and structural changes of chromosomes. Differences among the chromosomes quantities were observed among the plants regenerated from the same callus line. The most common chromosomal abnormality among transgenic wheat plants was aneuploidy. Changes in ploidy level of the plants was not observed.