Вплив кремнієвмісних сумішей на ріст проростків кукурудзи, алелопатичні та фізико-хімічні властивості субстрату за різного рівня його закислення - Заіменко, Н.В.; Дідик, Н.П.; Іваницька, Б.О.; Павлюченко, Н.А.; Харитонова, І.П. (Физиология растений и генетика, 2015)
У вегетаційних дослідах вивчали вплив чотирьох типів кремнієвмісних сумішей на основі мінералів, силікату калію, сапропелю і торфу на життєвий стан проростків кукурудзи (Zea mays L., гібрид Фаворит), алелопатичні та фізико-хімічні (електропровідність, кислотність, окисно-відновний потенціал) характеристики піщаного субстрату за різних рівнів його закислення (рН = 4,0; 5,0; 6,0; 7,0). Внесення досліджених сумішей поліпшувало фізико-хімічні та алелопатичні властивості субстрату, що позначилося на фізіологічних процесах у рослин, зокрема компенсувало негативний вплив закислення на вміст фотосинтетичних пігментів у листках, а також на ріст надземних частин і коренів проростків кукурудзи, особливо в разі застосування сумішей на основі силікату калію й торфу. В вегетационных опытах изучали влияние четырех типов кремнийсодержащих смесей на основе минералов, силиката калия, сапропеля и торфа на жизненное состояние проростков кукурузы (Zea mays L., гибрид Фаворит), аллелопатические и физико-химические (электропроводность, кислотность, окислительно-восстановительный потенциал) свойства песчаного субстрата при разных уровнях его закисления (рН 4,0; 5,0; 6,0; 7,0). Внесение исследуемых смесей улучшало физико-химические и аллелопатические свойства субстрата, что отразилось на физиологических процессах в растениях, в частности компенсировало негативное влияние закисления на содержание фотосинтетических пигментов в листьях, а также на рост надземных частей и корней проростков кукурузы, особенно при применении смесей на основе силиката калия и торфа. In pot experiments the effect of four types of silicon-containing mixtures based on minerals, potassium silicate, sapropel and peat on the vitality of corn seedlings (Zea mays L., hybrid Favorit), allelopathic and physico-chemical properties (conductivity, pH, redox potential) of sand substrate was studied at different levels of acidification (pH = 4.0; 5.0; 6.0 and 7.0). The adding of tested mixtures improved physicochemical and allelopathic properties of the substrate, which was reflected in the physiological processes in plants, in particular, it compensated the negative impact of acidification on the contents of the photosynthetic pigments in leaves, as well as on the growth of shoots and roots of maize seedlings, especially in the case of using mixtures based on potassium silicate and peat.