Особливості продукування етилену проростками Phaseolus vulgaris L. та Zea mays L. за дії абіотичних стресових чинників - Расевич, І.В.; Косаківська, І.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
Методом газової хроматографії досліджено особливості продукування етилену проростками квасолі (Phaseolus vulgaris L.) сорту Білозерна і гібрида кукурудзи (Zea mays L.) Буковинський Т11 за дії абіотичних стресових чинників: короткочасних теплового й холодового, тривалого сольового та комбінованих стресів. Виявлено неспецифічні (спільні для всіх стресорів і досліджуваних видів) і специфічні (притаманні окремому виду рослини й стресора) особливості продукування етилену проростками Phaseolus vulgaris L., Zea mays L. на ранніх етапах вегетації. Методом газовой хроматографии исследованы особенности продуцирования этилена проростками фасоли (Phaseolus vulgaris L.) сорта Белозерная и гибрида кукурузы (Zea mays L.) Буковинский Т11 при действии абиотических стрессовых факторов: кратковременных теплового и холодового, продолжительного солевого и комбинированных стрессов. Выявлены неспецифические (общие для всех стрессоров и исследуемых видов) и специфические (присущие отдельному виду растения и стрессора) особенности продуцирования этилена проростками Phaseolus vulgaris L., Zea mays L. на ранних этапах вегетации. By gas chromatography method the peculiarities of ethylene production by Phaseolus vulgaris L. and Zea mays L. seedlings under abiotic stresses: short-term heat and cold, prolonged salt and the combined action of both types of stress have been studied.