Цитологічний аналіз стійких до осмотичного стресу калюсних культур тритикале та регенерантів із них - Пикало, С.В.; Дубровна, О.В.; Бавол, А.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
Досліджено вплив осмотичного стресу на цитогенетичну структуру стійких калюсних культур тритикале озимого та регенерантів із них. Встановлено, що сублетальна концентрація стресора (маніту) чинить виражений кластогенний ефект і викликає турбагенні порушення в клітинах калюсів. Аналізом генетичної структури клітинних популяцій упродовж тривалого культивування за сублетальної концентрації маніту виявлено вірогідне збільшення анеуплоїдії й частоти сегрегації геномів жита і пшениці. Серед отриманих рослин-регенерантів переважали еуплоїди, що свідчить про селективний пріоритет гексаплоїдних клітин до морфогенезу. Исследовано влияние осмотического стресса на цитогенетическую структуру устойчивых каллюсных культур тритикале озимого и регенерантов из них. Установлено, что сублетальная концентрация стрессового фактора (маннита) оказывает выраженный кластогенный эффект и вызывает турбагенные нарушения в клетках каллюса. Анализом генетической структуры клеточных популяций на протяжении длительного культивирования при сублетальной концентрации маннита выявлено достоверное увеличение анеуплоидии и частоты сегрегации геномов ржи и пшеницы. Среди полученных растений-регенерантов превалировали эуплоиды, что свидетельствует о селективном приоритете гексаплоидных клеток к морфогенезу. The effect of osmotic stress on cytogenetic structure of resistant callus cultures of winter triticale and regenerants from them was studied. It was established that sublethal concentrations of mannitol caused significant clastogenic effect and turbagenic disturbances in callus cells of triticale. Analysis of genetic structure of cell populations during long-term cultivation showed a significant increase in aneuploidy and frequency of genome segregation of wheat and rye. Among the ontained regenerants euploids were in most cases indicating a selective advantage of hexaploid cells in ability to morphogenesis.