Вплив температури на пігментний склад і вміст розчинних білків у контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.) - Бабенко, Л.М. (Физиология растений и генетика, 2015)
Досліджено вплив короткотривалих теплового (2 год, +40 °С) і холодового (2 год, +4 °С) стресів на пігменти й розчинні білки 7- і 14-добових проростків контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.). Виявлено специфічні ознаки в реакції пігментного комплексу і розчинних білків, які залежали від сорту і віку проростків. Исследовано влияние краткосрочных теплового (2 ч, +40 °С) и холодового (2 ч, +4 °С) стрессов на пигменты и растворимые белки 7- и 14-суточных проростков контрастных по признаку термостойкости сортов пшеницы (Triticum aestivum L.). Выявлены специфические признаки в реакции пигментного комплекса и растворимых белков, которые зависели от сорта и возраста проростков. The effect of short-term heat (2 hrs, +40 °C) and cold (2 hrs., +4 °C) temperature stress on pigments and soluble proteins contents of 7- and 14-day-old seedlings of contrast on heat resistance wheat varieties (Triticum aestivum L.) has been investigated. It is shown that pigment complex actively responds to changes in temperature.