Оцінювання симбіотичних властивостей азотостійких штамів Bradyrhizobium japonicum за дії мінерального азоту - Воробей, Н.А.; Коць, С.Я.; Кудрявченко, Л.А.; Караушу, О.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
У вегетаційних дослідах вивчено ефективність інокуляції сої азотостійкими бульбочковими бактеріями B. japonicum за оптимального й підвищеного забезпечення рослин мінеральним азотом. Встановлено, що бактеризація насіння селекціонованим азотостійким штамом В20 B. japonicum найефективніше забезпечує формування азотфіксувальних бульбочок на коренях рослин, сприяє повноцінному живленню мінеральним і симбіотрофним азотом, інтенсифікує вегетативний ріст, підвищує врожайність зерна, поліпшує його якість при вирощуванні сої на 1 нормі мінерального азоту за Гельригелем. В вегетационных опытах изучена эффективность инокуляции сои азотоустойчивыми клубеньковыми бактериями B. japonicum при оптимальном и повышенном обеспечении растений минеральным азотом. Установлено, что бактеризация семян селекционированным азотоустойчивым штаммом В20 B. japonicum наиболее эффективно обеспечивает формирование клубеньков на корнях растений, способствует полноценному питанию минеральным и симбиотрофным азотом, интенсифицирует вегетативный рост, повышает урожайность зерна, улучшает его качество при выращивании сои на 1 норме минерального азота по Гельригелю. The effectiveness of soybean inoculation by nitrogen-resistant nodule bacteria B. japonicum under optimal and excessive supply of plant by mineral nitrogen in pot experiments was studied. It is shown that the inoculation of seeds by selected nitrogen-resistant strain B20 B. japonicum most effectively ensures the formation of nitrogen fixation nodules on the roots of plants, provide full supply with mineral and symbiotrofic nitrogen, intensifying vegetative growth, increases productivity and improves grain quality under cultivation of soybean is sand culture at one norm of mineral nitrogen of Gelrigel.