Під знаком Шевченка (шевченкознавство - чільний напрям досліджень в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України) - Смілянська, В.; Боронь, О. (Слово і Час, 2017)
У статті, присвяченій 90-літтю Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, стисло
висвітлено початки організації шевченкознавчої галузі українського літературознавства та
драматичну історію Інституту літератури з відділом шевченкознавства в ньому. Схарактеризовано
основні шевченкознавчі проекти й публікації вчених установи впродовж дев’яти десятиліть, їхні
здобутки і втрати. Окреслено перспективи подальших досліджень спадщини Шевченка. In the essay devoted to the 90th anniversary of Shevchenko Institute of Literature of the National
Academy of Sciences of Ukraine, the author briefly describes initial period of researching Shevchenko
within Ukrainian literary studies and the dramatic history of the Institute of Literature with the Department
of Shevchenko Studies in it. The main scholarship projects concerning Shevchenko as well as
publications of researchers for nine decades, their achievements and failures have been described.
Perspective of further studies of Shevchenko’s heritage is outlined. В статье, посвященной 90-летию Института литературы
им. Т. Г. Шевченко НАН Украины, сжато отражены
начала организации шевченковедческой отрасли
украинского литературоведения и драматичная история
Института литературы с отделом шевченковедения в
нем. Охарактеризованы основные шевченковедческие
проекты и публикации ученых учреждения в течение
девяти десятилетий, их достижения и потери. Очерчены
перспективы исследований творчества Шевченко.