Шевченкознавчі дослідження Миколи Сумцова 1912-1916 рр. (До 95-ліття із дня смерті українського вченого Миколи Сумцова (1854–1922)) - Калинчук, А. (Слово і Час, 2017)
У науковому проекті українського літературознавця М. Сумцова спадщина Т. Шевченка займає
особливе місце: оприлюднено понад тридцять публікацій про поета, підготовлено його біографію,
укладено збірку творів. У статті проаналізовано й узагальнено окремі аспекти шевченкознавчих
публікацій ученого 1912 – 1916 рр. Окреслено вагу та значення шевченкознавчих розвідок
М. Сумцова для становлення й розвитку українського літературознавства в перше десятиліття
ХХ ст. The heritage of T. Shevchenko occupies a special place in research work of Ukrainian literary critic
M. Sumtsov. He published more than thirty publications about the poet, prepared his biography, and
compiled a collection of works. The article analyzes and summarizes certain aspects of Sumtsov’s
publications concerning Shevchenko from the period 1912–1916. The author emphasizes importance
of Shevchenko studies by M. Sumtsov for development of Ukrainian literatury criticism in the first
decade of the 20th century. В научном проекте украинского литературоведа
Н. Сумцова наследие Т. Шевченко занимает особое
место, он обнародовал о поэте более тридцати
публикаций, подготовил его биографию, составил сборник
произведений. В статье проанализировано и обобщено
отдельные аспекты шевченковедческих публикаций
ученого 1912–1916 гг. Определены вклад и значение
шевченковедческих исследований Н. Сумцова для
становления и развития украинского литературоведения
в первое десятилетие 20 в.