Трагедія Голодомору у творчості Миколи Руденка - Логвиненко, Ю. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто творчість М. Руденка, який одним із перших в підсовєтській українській
літературі окреслив тему штучно створеного голоду в Україні з називанням його причин і
наслідків. Задум письменника – показати, що 1930-ті роки – час, коли комуністична партія нищила
український народ фізично – голодом; нищенню підлягали мова, мораль, віра, національна
символіка, а натомість пропонувалася новостворена марксистсько-ленінська антигуманна
ідеологія. The article proves that M. Rudenko is one of the first in Ukrainian literature who raised the theme
of artifi cially created famine in Ukraine and gave its causes and consequences. The research reveals
that the famine in 1933 was the last link of destruction of Ukrainian national idea. The poet’s idea
is to show that 30’s years of the ХХth century was the time when the Communist Party destroyed
Ukrainian people not only physically – by hunger, but mentally – by destroying language, morality,
religion, national symbols, offering newly made Marxist-Leninist inhuman ideology instead. В статье рассмотрено творчество Н. Руденко, который
одним из первых в подсоветской украинской литературе
поднял тему искусственно созданного голода в Украине с
называнием его причин и последствий. Замысел писателя –
показать, что 1930-е годы – время, когда коммунистическая
партия уничтожала украинский народ физическим голодом;
уничтожению подлежал язык, мораль, вера, национальная
символика, а взамен предлагалась новая марксистско-
ленинская антигуманная идеология.