Традиції карнавальної і нормативної культур у творчості М. Гоголя (на матеріалі циклів "Вечори на хуторі біля Диканьки" й "Петербурзькі повісті") - Радченко, С. (Слово і Час, 2017)
У статті систематизовано теорію карнавальної культури М. Бахтіна та запропоновану ним
методику аналізу літературних творів, сформульовано положення протилежної карнавальній
(нормативної) культури та визначено набір рис, що її характеризують. Створений методичний
апарат застосовано для аналізу елементів карнавальної і нормативної культур у прозі М. Гоголя
та динаміки використання ним відповідних елементів цих культурних традицій. The article systematizes M. Bakhtin’s carnival culture theory and his method of analysis. The
author articulates principles of non-carnival normative culture and defines its basic features. The
results of analyzing carnival and normative cultural traditions incarnation in the prose by M. Hohol are
presented. В статье систематизирована теория карнавальной
культуры М. Бахтина и предложенная им методика анализа
литературных произведений, сформулированы положения
противоположной карнавальной (нормативной) культуры.
Определён набор характеризующих её черт. Созданный
методический апарат применен для анализа воплощения
традиций карнавальной и нормативной культур в прозе
Н. Гоголя и динамики его обращения к элементам этих
традиций.