Білі плями української культури, або Гімнографія й сакральна монодія як виклик імперській політиці - Сиротинська, Н. (Слово і Час, 2017)
У статті проаналізовано лакуни національної пам'яті, що виникали внаслідок ворожої
імперської діяльності. До цього списку потрапило й сакральне співоче мистецтво Київської
доби – гімнографія й сакральна монодія, котрі заклали підвалини української культури. Увага
зосереджена на необхідності відновлення історичної пам'яті як свідчення нашої самодостатності
й динамічності входження до європейської християнської спільноти. The paper considers national memory gaps that regularly occurred due to the hostile imperial
activities. The list of them also contains sacred singing art of Old Kyiv epoch, that is hymnography and
sacred monody that laid the foundation of Ukrainian culture. The attention is focused on the need of
restoring the historical memory as a testimony of Ukraine’s self-sufficiency as its dynamic entry into
European Christian community. В статье проанализированы лакуны национальной памяти, которые систематически возникали вследствие
враждебной имперской деятельности. В этот список вошло и сакральное певческое искусство Киевского
периода – гимнография и сакральная монодия, которые стали основанием украинской культуры. Внимание
сосредоточено на необходимости восстановления исторической памяти как свидетельства нашей
самодостаточности и динамического вхождения в европейское сообщество.