"Не для людей, тієї слави..." (скромність і творча самореалізація Тараса Шевченка) - Яременко, В. (Слово і Час, 2017)
У статті на основі ретельного текстуального аналізу (листи, щоденник, спогади, автобіографія, літературні твори) уперше досліджено феномен Шевченкової скромності, зафіксований у його доробку. Відповідно витлумачено окремі тексти й мистецькі твори, уточнено й доповнено коментарі до них. The phenomenon of Shevchenko’s modesty was considered in the context of his works (letters, diary, memoirs, autobiography, works of literature) on the basis of scrupulous textual analysis. Some texts and works of art were interpreted from this perspective. It allowed adding new or specifying already existing comments. В статье на основе тщательного текстуального анализа (письма, дневник, воспоминания, автобиография, произведения) впервые обобщенно исследуется феномен скромности Тараса Шевченко в аспекте его творческих результатов. Соответственно объясняются отдельные тексты, уточняются и дополняются комментарии к ним.