Структура и свойства литых сплавов системы Al-Cu составов типа ВАЛ, обработанных постоянным магнитным полем при затвердевании - Середенко, Е.В.; Дубоделов, В.И.; Середенко, В.А.; Хоружий, В.Я. (Процессы литья, 2013)
Определено влияние постоянного магнитного поля, наложенного на охлаждающийся и затвердевающий сплав системы Al-Cu, на распределение легирующих и примесных компонентов между его зернами, межзеренными пространствами двух зерен и стыками нескольких зерен. Установлены значения индукции магнитного поля, способствующие увеличению содержания меди в зерне. Выявлено, что магнитное поле усиливает тенденцию измельчения зерна сплава с ростом скорости охлаждения. Выяснено, что наиболее эффективно измельчение зерна, повышение твердости и стойкости к межкристаллитной коррозии происходило при индукции магнитного поля 0,1 Тл. Визначено вплив постійного магнітного поля, яке накладено на сплав системи Al-Cu, що охолоджується і твердне, на розподіл легуючих і домішкових компонентів між його зернами, міжзеренними просторами двох зерен і стиками декількох зерен. Встановлені значення індукції магнітного поля, що сприяють збільшенню вмісту міді в зерні. Виявлено, що магнітне поле підсилює тенденцію подрібнення зерна сплаву зі збільшенням швидкості охолодження. З’ясовано, що найбільш ефективне подрібнення зерна, підвищення твердості і стійкості до міжкристалітної корозії мало місце при індукції магнітного поля 0,1 Тл. Action of constant magnetic field imposed on cooling and solidified alloy of Al-Cu system on distribution of alloying and admixture components between its grains, spacing between two grains and units of some grains was investigated. Values of magnetic field flux densities led to copper content increasing in the grain were defined. It was established, that magnetic field increased of tendency to the alloy’s grains dispersing with grows of cooling speed. It was founded, that the most disperse, hardness and resistance to intergranular corrosion realized under of 0,1 T magnetic field flux density.