Мотив свободи-через-страждання у творчості Лесі Українки (психотипологія образів Прометея й Ісуса Христа) - Скупейко, Л. (Слово і Час, 2017)
У сприйнятті Лесі Українки постаті Прометея й Ісуса Христа уособлюють дві моделі
свободи-через-страждання, що репрезентують різні вектори людської культури і свідомості
та психоповедінкові типи особистості. Поняття свободи письменниця переносить із площини
моральної (мотив богоборства) у площину екзистенційну (мотив богорівності), і ця зміна акцентів
корелює в її творчості з неоромантичним ідеалом “суверенної” особистості. In the perception of Lesya Ukrainka, the figures of Prometheus and Jesus Christ are embodied in two
models of freedom through suffering, representing different vectors of human culture and consciousness
and psycho-behavioral personality types. The writer transfers the notion of freedom from sphere of
morality (the motive of challenging God) to existential sphere (the motive of equality with God), and
this change of emphases correlates in her work with the neo-romantic ideal of ‘sovereign’ personality. В восприятии Леси Украинки образы Прометея и
Иисуса Христа олицетворяют две модели свободы-через-страдания, которые представляют разные
векторы человеческой культуры и сознания и психоповеденческие типы личности. Понятие свободы писательница переносит из плоскости нравственной (мотив богоборчества) в плоскость экзистенциальную (мотив богоравенства), и это изменение акцентов
коррелирует в ее творчестве с неоромантическим идеалом “суверенной” личности.