Стратегії зорового зображення в повісті Івана Нечуя-Левицького "Без пуття”: реалістичне і декадентське - Муравецька, Я. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто реалістичні та декадентські стратегії зорового зображення в повісті І. Нечуя-Левицького “Без пуття” – пародії на твори українських декадентів. Твір проаналізовано в контексті критичної статті письменника “Українська декадентщина”. Акцентовано на мімезисі в реалізмі та його відсутності в модернізмі, різниці між реалістичною і романтичною зоровими техніками. Особливу увагу приділено вияву декадентства і реалізму. The paper considers the story “Without way” by Ivan Nechuy-Levytskyi, which was written as a parody of the works of Ukrainian decadents. The text is characterized in the context of the critical essay “Decadent writings in Ukrainian literature” by the same author. The researcher stresses the role of mimesis within the method of realism and its absence in modernism, the difference of realistic and romantic visual techniques. В статье рассмотрены реалистические и декадентские стратегии зрительного изображения в повести Ивана Нечуя-Левицкого “Без пути”, которая была создана как пародия на произведения украинских декадентов. Произведение проанализировано в контексте критической статьи писателя “Декадентщина в украинской литературе”. Акцентировано на мимезисе в реализме и его отсутствии в модернизме, отличиях реалистической и романтической зрительных техник. Особое внимание уделено проявлению декадентства и реализма.