Апокрифічні конотації різдвяного сюжету - Савенко, О. (Слово і Час, 2017)
У статті розглядаються апокрифи, у яких оброблено різдвяний сюжет. Аналіз апокрифічних текстів засвідчує дотримання авторами основної сюжетної лінії, зафіксованої в канонічних Євангеліях. Однак апокрифи додають чимало деталей та варіацій, що доповнюють канонічний текст історичними та національними рисами. Указано на особливості української трансляції різдвяного сюжету. The paper deals with Apocrypha concerning the Christmas story. The analysis of apocryphal texts indicates that authors kept compliance with the main storyline, as it was recorded in the canonical Gospels. However there are many details and variations in Apocrypha that modifycanonical texts with historical and national features. The author points out distinctive characteristics of the Christmas story in its Ukrainian interpretation. В статье рассматриваются апокрифы, в которых обработан рождественский сюжет. Анализ апокрифических текстов свидетельствует о соблюдении авторами основной сюжетной линии, зафиксированной в канонических евангелиях. Однако апокрифы добавляют немало деталей и вариаций, дополняющих канонический текст историческими и национальными чертами. Указано на особенности украинской трансляции рождественского сюжета.